Eet jij wel?
- Redactie van geDISt
- 1 okt 2019
- 2 minuten om te lezen
“Heb je anorexia?” of “kijk je uit dat je niet wegwaait”. Skinny shaming. Mensen die door hun genen slank zijn krijgen regelmatig opmerkingen naar hun hoofd geslingerd en worden weggezet als te dun. Wat veel mensen niet beseffen is dat iemand mager noemen net zo kwetsend is als iemand dik noemen.
Er wordt veel aandacht besteed aan fat shaming, dit kan namelijk echt niet meer. Iemand uitmaken voor dikzak wordt gezien als pesten, maar tegen een slank persoon zeggen dat hij of zij wel iets meer mag eten moet wel kunnen. Maar waarom doen mensen aan skinny shaming? “Sommige mensen doen het om een oordeel of een mening over de bühne te gooien. Sommige mensen doen het om te pesten of iemand te raken. Sommige mensen doen het om bezorgdheid” zegt Danielle Heemskerk van Body Positive tegen EditieNL.
Suehely Eybrecht, een 17-jarige studente medewerker financiële administratie, heeft te maken met skinny shaming “ik krijg vaak te horen dat ik een strijkplank ben of even dun als een anorexiapatiënt. Ik negeer het meestal maar het kwetst mij wel, ik wil heel graag aankomen maar het lukt mij gewoon niet.” Net als de 22-jarige Tara Neyt “ik ben ziek en daardoor heel veel afgevallen en dat is kennelijk het eerste wat mensen opvalt. Ik hoor vaak “er is niks meer van je over”. Dat raakt mij omdat ik er heel onzeker over ben. Mensen oordelen vaak te snel zonder het verhaal erachter te weten.”
Er wordt gedacht dat slanke mensen simpelweg meer moeten eten om aan te komen. Maar zo makkelijk is het niet. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge onderzochten
waarom de een dun blijft en de ander dik wordt van dezelfde voeding. Slanke mensen hebben minder genen die de kans op overgewicht vergroten. Het is dus genetisch bepaald en mensen kunnen er simpelweg niks aan doen.

Commenti